İçeriğe geç

Türkiyede Kuşkonmaz Nerede Yetişir

Kuşkonmaz Türkiye’de nerede yetişir?

Üretim Eskişehir, İzmir, Muğla, Mersin, Edirne ve Erzurum gibi illerde gerçekleşmektedir. Üretime giren ekili alanın; yaklaşık 400 dönümü Eskişehir’de, 40 dönümü ise Muğla’dadır. Dolayısıyla Türkiye’deki kuşkonmaz plantasyonlarının yüzde 90’ı ilimizdedir.

Kuşkonmaz her yerde yetişir mi?

İklim koşulları konusunda seçici bir sebze olmaması, geniş alanlarda yetiştirilmesine olanak tanır. Yetiştirme sürecinde özel hava koşullarına ihtiyaç duymasa da hasat döneminde az yağışlı veya hiç yağışsız bir iklime ihtiyaç vardır. Kuşkonmaz, çeşitli iklim gereksinimleri olan bitkilerden biridir.

1 dönüm tarladan kaç kilo kuşkonmaz çıkar?

Kuşkonmaz adet olarak Hasadın ilk yılından itibaren bir dekardan 400-600 kilogram net ürün elde edilebilmektedir. Sonraki yıllarda verim %1,5’tur.

Kuşkonmaz bitkisi hangi iklimde yetişir?

Ilıman bir bitki olduğu için bu sebze Avrupa’nın çoğu yerinde, Kuzey Afrika’da ve Batı Asya’da doğal olarak yetiştirilir. Çoğunlukla Çin, Tayland, Peru, Almanya ve Meksika’da yetiştirilir. Kuşkonmaz ince, mızrak şeklinde bir sebzedir.

Kuşkonmaz kaç yılda meyve verir?

Kuşkonmaz çok yıllık bir bitkidir. Ömrü 15-20 yıldır. Kuşkonmazın kendini kurması 1-3 yıla ihtiyaç duyar. 3. yıldan sonra ürün vermeye başlar.

Kuşkonmaz hangi hastalıklara iyi gelir?

Kuşkonmaz antioksidanlar, A, C, E ve K vitaminleri, folik asit ve potasyum açısından zengindir. Bu sayede hamilelik sürecine katkıda bulunur, kalp damar sağlığını destekler, bağışıklık sistemini güçlendirir, bağırsakları iyileştirir, serbest radikallerle savaşır ve düşük kalorisi sayesinde kilo vermeye yardımcı olur.

Kuşkonmaz soğuğa dayanıklı mı?

Kışın -7°C’ye kadar sıcaklıklara dayanabilir. Soğuk daha uzun sürerse veya biraz daha şiddetli olursa, toprak üstü kısmı kurur. İlkbaharda yeni sürgünlerle tekrar büyür.

Kuşkonmaz yetiştirmek zor mu?

Kuşkonmaz bitkileri hafif karakterli topraklarda kolayca yetişebilir. Bu tür toprakların gübrelenmesi bitkinin verimliliğini önemli ölçüde artırabilir. Ancak ağır topraklarda yetiştirmek hafif topraklara göre daha risklidir.

Kuşkonmaz neden pahalı?

Elbette pahalı olmasının tek nedeni üretiminin az olması değil. Kuşkonmaz yetiştirilmesi çok zor bir sebzedir. Dikimden üç yıl sonra bitki hasat edilebilir ancak yetiştirmek çok fazla emek gerektirir. Ülkemizde yetiştirilmemesinin nedenlerinden birinin bu olduğunu düşünüyorum.

Kuşkonmaz üretimi karlı mı?

Nazım Şafak’a göre kuşkonmaz özellikle Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde yetiştirilebilir. Özellikle mısır ve diğer ürünlerle kıyaslandığında oldukça karlı bir üründür. İlk yatırım maliyeti yüksek olsa da aynı tarladan 20 yıl ürün alındığı için oldukça karlı bir yatırımdır.

Kuşkonmaz fidesi hangi ayda dikilir?

Toprak ısındığında, Mart ve Nisan civarında kuşkonmaz ekebilirsiniz. İkliminizde toprak daha geç veya daha erken ısınıyorsa, zamanlamayı 1 ay önce veya sonra da değerlendirebilirsiniz.

Kuşkonmaz tohumu var mı?

Kuşkonmaz tohumları 3-4 mm çapında ve koyu mordan siyaha kadar değişen renkte küçük tanelerdir. Bu taneler çimlendikten sonra saksılara veya toprağa ekilir. Kuşkonmaz tohumları 15-20 cm ekim derinliğine sahip saksılarda yetiştirilecekse saksıda açık drenaj kanalları sağlanması önerilir.

Kuşkonmaz su ister mi?

Kuşkonmaz, özellikle gençken düzenli olarak sulanmalıdır. Bu nedenle, bitkiler ilk iki yıl boyunca yaz aylarında haftada birkaç kez sulanmalıdır. Ancak, toprağın sulamadan dolayı ıslak olmamasına, sadece nemli olmasına dikkat edilmelidir.

Kuşkonmaz nereye dikilir?

Kuşkonmaz hafif topraklarda yetiştirilmeye uygundur. Ağır topraklarda da yetişebilir.

Kuşkonmaz çiğ yenir mi?

Çiğ olarak yenebilir. Ancak, kuşkonmazı pişirmek normalde sert olan bitki liflerini yumuşatır ve sebzenin çiğnenmesini ve sindirilmesini kolaylaştırır. Ancak, doğru hazırlıkla, çiğ kuşkonmaz çiğnenmesi kolaydır ve pişmiş herhangi bir çeşidi kadar lezzetlidir.

Kuşkonmaz yetiştiriciliği nasıl yapılır?

Kuşkonmaz tohumlarının ekimi ilkbaharda toprak ısınmaya başladığında yapılır. Ekim 45-50 cm aralıklarla ve 8-20 cm sıra aralığıyla yapılır. Ortamda 20-25 gün sonra çimlenme başlar ve 5 cm boya ulaşıldığında sıra arası 10 cm bırakılacak şekilde seyreltme yapılır.

Kuşkonmaz neden pahalı?

Elbette pahalı olmasının tek nedeni üretiminin az olması değil. Kuşkonmaz yetiştirilmesi çok zor bir sebzedir. Dikimden üç yıl sonra bitki hasat edilebilir ancak yetiştirmek çok fazla emek gerektirir. Ülkemizde yetiştirilmemesinin nedenlerinden birinin bu olduğunu düşünüyorum.

Kuşkonmaz hangi aylarda ekilir?

Kuşkonmaz yetiştiriciliğinde tohumlar Mart, Nisan veya Mayıs aylarında ekilir.

Kuşkonmaz bitkisi nasıl çoğaltılır?

Kuşkonmazın çoğaltılması, bitkinin köklerinden ayrılarak ekilerek yapılabilir. Bitkinin kökünden üst kısımlarına doğru giden ince kısımlar, bitkilere benzeyen yeni bitkiler oluşturacaktır. Bu yeni bitkileri başka saksılara ekerek yeni kuşkonmazlar yaratabiliriz. Bu yöntem hem basit hem de zahmetsizdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

mecidiyeköy escort Gaziantep Merkez Escort