Pekiştirmeler arasına virgül konur mu?
9. Vurgu amaçlı tekrarlanan kelimeler virgülle ayrılır. 10. Selamlamalardan sonra kullanılır.
Peki kelimesinden sonra virgül gelir mi?
9. “Hayır”, “hayır”, “evet”, “tamam”, “tamam”, “tamam, tamam, tamam, hayhay”, “kafaya göre”, “böyle”, “hadi, elbette” gibi, kendisinden sonra gelen cümleye bağlı olarak reddetme, kabul etme ve teşvik etme anlamlarını ifade eden kelimelerden sonra gelir: Tamam, hadi başlayalım.
Virgül nerelere konmaz?
– Cümle sonlarında virgül kullanılmaz. – Soru cümleleriyle biten cümlelerde virgül kullanılmaz. – Önemli yerleri belirtmek için virgül kullanılmaz. – Cümle başlarında virgül kullanılmaz.
Zarf fiillerin arasına virgül konulur mu?
Türkçe Gerundlerin Noktalama İşaretleri Kullanıldığında belirsizlik olabilir, ancak gerundler üçüncü örnekte olduğu gibi arka arkaya sıralanırsa aralarına virgül konulabilir. Örnek 1: Yanlış: Bu işi bitirip seninle ilgileneceğim. Doğru: Bu işi bitirip seninle ilgileneceğim.
Pekiştirme kuralı nedir?
Kelimenin ilk hecesini alıp sonuna “p, m, s, r” ünsüzlerinden birini ekleyerek oluşturulan yeni hece, kelimenin başına eklenir. “p, m, s, r” harfleri güçlendirici harflerdir. Örnekler: Kop-dark.
Edatlar arasına virgül konur mu?
Bağlayıcı edatlar “ve, veya, veya”dan önce veya sonra virgül kullanılmaz: “Şiirdeki dil kullanımı, düzyazı ve dil kullanımından büyük ölçüde farklıdır.” Metinde, karşılaştırmalı ve telafi edici edatlardan önce veya sonra virgül kullanılmaz: “Ne baktı ne de sordu.”
Peki’den sonra ne gelir?
11. “Evet, hayır, tamam” vb. kelimelerden sonra kullanılır. 12. Ünlem işaretlerinden sonra virgül kullanılabilir.
Kip eklerinden sonra virgül gelir mi?
Zarf ekleriyle oluşturulan kelimelerden sonra virgül kullanılmaz. Zarf ekleri; -ip, -meden, -ince, -ken, -dce, -erek, -when, -meksiz… Örnek: Ayşe çiçekleri toplayıp vazoya koydu. Şart eki “-se/-sa”dan sonra virgül kullanılmaz.
Ancak kelimesinden önce virgül kullanılır mı?
NOT: TDK’nın 2000 yılında yayınladığı kılavuzda, ancak, fakat, ancak, buna rağmen, çünkü, vb., for example gibi bağlaçlardan önce noktalı virgül kullanılmıştır. 2005 yılında bu kullanım kılavuzdan kaldırılmış ve en son kılavuz olan 2012’de böyle bir kullanım bulunmamaktadır.
Virgülün kuralları nelerdir?
Virgül (,) kelimeleri, kelime gruplarını ve ardışık cümleleri ayırmak için kullanılır. Cümlede vurgulanan öğeden sonra veya yüklemden uzak olan özneyi belirtmek için yerleştirilir. Geçiş kelimelerinin ve geçiş cümlelerinin başına ve sonuna yerleştirilir. Adreslerden sonra yerleştirilir. Mektuplarda, selamlama kelimelerinden sonra yerleştirilir.
Çünkü den önce virgül konulur mu?
İlgili cümlelerden ikincisi ilk cümlenin zıttıysa, aralarına noktalı virgül konur. “but”, “because”, “however”, “so”, “however”, “while” gibi bağlaçlarla bağlanan cümlelerde bağlaçlardan önce konur.
Hem hem arasına virgül konur mu?
Metinde, and, or, or bağlaçlarından önce veya sonra virgül kullanılmaz. Tekrarlanan bağlaçlardan önce ve sonra virgül kullanılmaz (both…and, either…or, neither…nor). Cümleyi güçlendirmeye ve bağlamaya yarayan da/de bağlacı sonrasında virgül kullanılmaz.
Virgül nereye getirilemez?
Cümlede koşul eki (-se/-sa) sonrasında virgül olmamalıdır. Ancak, birden fazla varsa, eklenebilir.
Zamirlerden sonra virgül gelir mi?
Ana işaret zamirinden sonra başka bir isim geliyorsa karışıklığı önlemek için işaret zamirinden sonra virgül konulmalıdır.
Belki’den sonra virgül gelir mi?
“Belki” kelimesinden sonra tam bir cümle varsa virgül kullanılmaz.22 Mart 2016 “Belki” kelimesinden sonra tam bir cümle varsa virgül kullanılmaz.
Hitap sözcüklerinden sonra virgül konulur mu?
– Selamlamadan sonra virgül konur. Örnek: Sevgili teyzem, seni çok özledim. – Uzun cümlelerde özne sonrasında virgül kullanılır. Örnek: Burak bu yıl bambaşka bir çocuk oldu. – Tırnak işareti olmayan tırnak işaretlerinden sonra virgül konur. Örnek: “Benim güzel çiçeğim,” dedi.
Bağlaçlardan sonra virgül konur mu?
Tekrar eden bağlaçlardan önce veya sonra virgül kullanılmaz.
Mı mı arasına virgül konur mu?
Cümlede gerund eki -ince/-ince’yi temsil etmek için kullanılan -mi/-mi ekinden sonra virgül olmamalıdır. ÖRNEK: Baban geldiğinde, hep birlikte piknik yapacağız. Baban geldi mi? Ne zaman bitirdi? (Seri cümleleri ayırdı.)25 Mayıs 2019
İkileme arasına virgül konur mu?
DİKKAT: İkilemeler arasında virgül olmamalıdır.