İçeriğe geç

Kişi Kendi Soyadını Değiştirebilir Mi

İsteyen herkes soyadını değiştirebilir mi?

Türk Medeni Kanunu’nun 27. maddesine göre, bir kişi meşru bir sebebi varsa soyadını değiştirebilir. Soyadını değiştirmenin şartları kanunda ayrıntılı olarak belirtilmemiş olsa da, bu sebeplerin ne olabileceği tamamen davaya bakan hakimin takdirindedir.

Babamın soyadını taşımak istemiyorum. Ne yapmalıyım?

Soyadını kullanmak istemiyorum. Ne yapmalıyım? Nüfus kayıtlarını düzeltme davaları olarak da bilinen soyadını değiştirme davaları, davayı açan kişinin, yani davacının ikamet ettiği yerdeki asliye hukuk mahkemelerinde açılır. Soyadını değiştirmek için mahkeme “meşru bir nedenin varlığı” kriterine dikkat eder.

Soyadımı nasıl değiştirebilirim?

Soyadını değiştirmek isteyen kişi Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulunur. Dava, başvuranın ikamet ettiği veya kayıtlı olduğu adliyede açılabilir. Davanın kabul edilebilmesi için soyadı değişikliği başvurusunun Medeni Kanun’da belirtilen dava şartlarını taşıması gerekir.

Soyadımı nasıl değiştirebilirim 2024?

Adımı veya soyadımı değiştirmek için nereye başvurabilirim? Yönetmeliğe göre, adını veya soyadını değiştirmek isteyen kişi, ikametgahının bulunduğu yerdeki nüfus müdürlüğüne yazılı bir talepte bulunmalıdır. Yazılı talep, il veya ilçe idare kurulu tarafından incelenir ve talebin haklı bulunması halinde nüfus numarası düzeltilir.

Soyadı değiştirmek kaç para?

Daha sonra Türk vatandaşı olacak kişilerin ad ve soyadını değiştirmek için mahkeme kararı alması gerekmektedir. E-devlet üzerinden ad ve soyadını değiştirmek için başvuru şartlarını sağlayan vatandaşların başvuru ücreti ödemesine gerek yoktur.

Soyadı değiştirme kaç gün sürer?

Ad ve soyadı değişikliği davasının süresi Ad ve soyadı değişikliği davası ilk celsede veya gerekli prosedürler süratle tamamlanırsa en geç ikinci celsede tamamlanır. Dava mahkemeden mahkemeye değişmekle birlikte 3 ila 5 ay arasında bir sürede tamamlanır.

Hangi soyadları alınamaz?

Müstehcen ve gülünç soyadları, kabile, yabancı ırk ve millet adları, rütbe ve devlet hizmetini belirten adların soyadı olarak kullanılması yasaktır.

Soyadı değişikliği kaç yaş sınırı?

Veli veya vasinin rızası: Türk Medeni Kanunu’na göre 18 yaşını doldurmamış bir kişinin isminin değiştirilmesi için veli veya vasinin rızası aranmaktadır. Veli veya vasinin rızası olmadan isim değişikliği yapılamaz.

Soyad neden değiştirilir?

Süreç içerisinde kişiler birçok sebepten dolayı soyadını değiştirmek isteyebilir. Örneğin; velayeti annede olan bir çocuğun soyadını anne değiştirmek isteyebilir, babasına karşı husumet besleyen bir çocuk mevcut soyadını değiştirmek isteyebilir, alay konusu olabilecek bir soyadı kişinin isteği üzerine değiştirilebilir, vb.

E-devletten soyisim değiştirilir mi?

E-devlet üzerinden isim değişikliği son zamanlarda en çok araştırılan konulardan biri oldu. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, isim ve soy isim değişikliklerinin e-devlet üzerinden yapılabileceğini duyurdu.

İsmimizi kaç yaşında değiştirebiliriz?

Türkiye’de adınızı değiştirmek düzenlenmiş bir işlemdir ve belirli yaş sınırlamalarına tabidir. Prensip olarak, 18 yaşına ulaşmış kişiler adlarını ve soyadlarını değiştirebilirler. Ancak, küçükler için özel nedenler ve mahkeme kararı nedeniyle ad değişikliği mümkün olabilir.

Mahkemesiz ad soyad değişikliği nasıl yapılır?

Buna göre, ad veya soyadının düzeltilmesine ilişkin talepler İl/İlçe İdare Meclisi kararıyla e-devlet üzerinden yapılabilecek. Mahkeme kararıyla, genel ahlaka uymayan ve toplum tarafından gülünç bulunan adlar, mahkeme kararına gerek kalmaksızın İl veya İlçe İdare Meclisi tarafından değiştirilebilecek.

Herkes soyadını değiştirebilir mi?

Soyadı tamamen kişisel bir hak olduğundan, yetişkin bir kişi soyadını ancak ayrı bir dava açarak değiştirebilir. Baba ve yetişkin çocuk aynı adın değiştirilmesini isterlerse, tek bir davada ortak dava açabilirler.

Babanın soyadını reddetmek için ne yapmalı?

Bu dava, mahkemeye ebeveynliğin reddi talebiyle başvuruda bulunularak açılır. Başvurunun yetkili mahkemeye yapılması gerekir. Aksi takdirde kişiler haklarını ve zamanlarını kaybederler. Yetkili mahkeme 4787 sayılı Kanuna göre Aile Mahkemeleridir.

Soyadı değiştirmek için hangi mahkemeye başvurulur?

Soyadı değişikliğinde yetkili mahkeme asliye hukuk mahkemesidir. Yetkili mahkeme isim değişikliği talebinde bulunan kişinin ikametgahının bulunduğu yer mahkemesi veya kayıt yaptırması gereken yer mahkemesidir.

Erkek isterse karısının soyadını alabilir mi?

Kanun maddesinden de anlaşılacağı üzere; mevcut hukuk sisteminde, kocanın karısının soyadını alması yönünde bir düzenleme bulunmamaktadır, yani koca, evlilik süreci sırasında karısına bildirimde bulunarak karısının soyadını kullanma imkânına sahip değildir, zira bu imkân karıya sunulmaktadır.

Kadın isterse sadece kendi soyadını kullanabilir mi?

Evlendikten sonra eşin soyadını alma zorunluluğu eşitlik ilkesine ve Anayasa’ya aykırı olduğundan, kadın kendi soyadını kullanabilir. Her durumda, evli bir kadının kızlık soyadını kullanmasının tek yolu mahkemeye dava açmaktır. Evli bir kadının kızlık soyadını kullanması ancak mahkemeye dava açarak mümkündür.

Soyadı değişikliği kime karşı açılır?

3. İsim veya soyadı değişikliği davası kime karşı açılabilir? Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 36. maddesine göre isim veya soyadı değişikliği davasında davalı olarak Nüfus Müdürlüğü gösterilir.

Evlenen kadın kendi soyadını da kullanmak isterse ne yapmalı?

Kendi soyadını kullanmak isteyen gelecekteki gelinler, evlilik için kayıt yaptırırken nüfus dairesinden aldıkları soyadı başvuru formunu doldurarak isteklerini beyan etmelidirler. Bir diğer seçenek ise evlilikten sonra soyadı değişikliği başvurusunda bulunmaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir